Wij zijn gestopt! De website blijft voorlopig online, maar de webshop is gesloten. Bedankt voor uw begrip!

De Vijf Essentiële Eigenschappen Die Jouw Kleding Moet Hebben Om Écht Duurzaam Te Zijn.

Échte Duurzaamheid

Je weet vast al wel dat een sweater van 5 euro nou niet echt duurzaam genoemd kan worden. De meeste duurzame merken gaan voor eerlijke productie, duurzame stoffen, minder plasticgebruik en lokale productie. Maar wat nou als we je vertelden dat jouw kleding meer nodig heeft dan dat, om écht duurzaam te zijn? Een kledingstuk kan namelijk misschien wel geproduceerd worden met een hele lage impact, maar als je het vervolgens niet -of maar heel weinig- draagt, is deze impact alsnog onnodig. Daarom leggen we in deze blog uit waarom jouw kleding aan vijf essentiële eigenschappen moet voldoen om écht duurzaam te zijn.

1. Lage Impact in Productie

Nou, zal je denken, deze eerste eigenschap is best logisch: hoe lager de ecologische voetafdruk van de productie van een nieuw item, hoe beter. En dit doen de meeste duurzame slow-fashionmerken al erg goed: ze kiezen duurzame stoffen zoals biologisch katoen, hennep, linnen, of, zoals wij doen, Tencel Lyocell. Deze stoffen verbruiken relatief gezien véél minder water, lang, chemicaliën, en energie wanneer ze geproduceerd worden, en hebben daarom een veel lagere ecologische voetafdruk per meter stof geproduceerd vergeleken met katoen, polyester, rayon, viscose, en vele andere schadelijke vezels.

Naast het verlagen van deze impact zelf, zorgen slow fashion labels er vaak ook voor dat de kleding altijd van hoge kwaliteitis. Dit zorgt er voor dat jouw kledinghet langer volhoudt voordat het uiteindelijk versleten is en weggedaan moet worden. Het resultaat is een high-end item waar je echt in investeert om jarenlang te dragen.

Andere acties die de impact van een duurzaam merk verlagen zijnlokaal produceren, plasticgebruik verminderen in bijvoorbeeld verpakkingen , het gebruik van klimaatneutraal transport, en de optie om het kledingstuk altijd terug te kunnen sturen. Deze acties zorgen er allemaal voor dat jouw nieuwe item een stuk duurzamer is. Echter, zoals we hieronder verder zullen uitleggen, duurzame productie niet genoeg , om jouw kleding écht duurzaam te maken.

Lees beneden verder

2. Tijdloos Design

Naast duurzame productie is er nog een andere eigenschap die veel slow fashionmerken belangrijk vinden: een tijdloos ontwerp. Om de extreem snelle afwisseling van tijdelijke trends die fast fashion merken aanvoeren (vorige week was geel DE kleur, en nu is het opeens ‘not done’), slow fashion heeft het doel om items zo tijdloos mogelijk te maken: ze maken ze klassiek, elegant, en erg geschikt om te dragen, zowel nu als over 10 jaar. Wanneer je een tijdloos design koopt, zul je zien dat je het item niet na een paar weken al zat bent. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je de kleding langer en vaker draagt, waardoor het automatisch duurzamer wordt.

3. Comfortabel om te dragen

Zo. Nu gaan we naar een eigenschap kijken die zelfs duurzaam georiënteerde kledingmerken wel eens vergeten: comfort is namelijk essentieel voor échte duurzaamheid. Stel je eens voor: je hebt een geweldige spijkerbroek gevonden, die eens gemaakt is met biologisch of gerecycled katoen, die ook nog eens geweldig staat, en een echte klassieker is. Geweldig toch? Maar helaas: na een lange dag op kantoor heb je diepe rode strepen op je buik, in je knieholten, en heupen: het materiaal blijkt toch niet echt stretchy te zijn, en het lang zitten op een stoel is gewoon echt heel erg oncomfortabel na een paar minuten… Wat denk je: zou je deze spijkerbroek uiteindelijk vaak dragen, zelfs al ziet hij er geweldig uit en is hij duurzaam gemaakt? Wij wedden van niet. En aangezien échte duurzaamheid uiteindelijk vooral draait om hoe lang en hoe vaak je een kledingstuk draagt, kun je dit item dat uiteindelijk in de kast belandt toch niet echt duurzaam noemen, ook al is de stof gerecycled of biologisch geproduceerd. Neem nou eens een kijkje naar de echte favorieten in jouw kast, die items die je maar blijft dragen: zijn die niet allemaal erg comfortabel? Dus, om uiteindelijk écht duurzaam te zijn door een lang leven te hebben en vaak gedragen te worden, moet jouw kleding toch echt comfortabel zijn.

4. Eindeloos Te Combineren

Daarnaast is de volgende eigenschap ook erg belangrijk: een écht duurzaam item moet eindeloos te combineren zijn met alles wat je al in jouw kledingkast hebt liggen. Als je een geweldige rok koopt die lekker zit en ook nog eens duurzaam is geproduceerd, maar die een kleur heeft die met geen een van jouw tops, blouses of sweaters matcht, ga je ofwel veel nieuwe items erbij kopen om hem toch aan te trekken, of je laat de rok uiteindelijk achter in je kast om vervolgens nooit meer te dragen… Je snapt het wel: geen van deze opties is uiteindelijk erg duurzaam, en dit zorgt ervoor dat de rok dat ook niet is. Daarom is het goed om, zodra je iets nieuws koopt, even te checken of het goed combineert met andere items in jouw kledingkast. En deze eigenschap heeft zelfs een heel groot positief neveneffect , aangezien je met een paar slimme items eindeloos kan gaan combineren: als je maar vijf items hebt die goed te combineren zijn, kun je véél meer goede outfits creëren dan dan wanneer je vijftien stuks hebt die alleen matchen met één ander item, of zelfs helemaal niet te combineren zijn. Dus, als je ervoor zorgt dat al je kleding mix-en-matcheable is, kun je je kledingkast VEEL kleiner maken, terwijl deze alsnog still een stuk nuttiger is om elke ochtend een mooie outfit mee te maken! En je hebt inmiddels vast wel door: hoe kleiner de kledingkast en hoe vaker je dezelfde items draagt, des te duurzamer jouw garderobe.

5. Multifunctioneel

Ten slotte, de laatste essentiële eigenschap waar jouw kleding aan zou moeten voldoen om duurzaam te zijn: het zou geschikt moeten zijn voor meer dan één gelegenheid. Een gerecyclede kerst-glitter top die comfortabel is én te combineren is met elke broek in jouw garderobe zal alsnog 364 dagen per jaar in de kast blijven liggen. Duurzaam? Niet echt… Ga daarom voor multifuctionele items: die blouse die je aan kunt trekken naar zowel je werk als naar een feestje én tijdens een zomers dagje uit is een heel goed voorbeeld van zo’n multifunctioneel kledingstuk. Deze kleding in jouw kast die je naar welke gelegenheid dan ook kunt dragen zijn degene die uitgekozen worden als je maar een kleine koffer hebt waneer je op reis gaat, als je naar een werkevenement gaat waarvan je weet dat er ’s avonds ook een feest is, en wanneer je een zeer kleine kledingkast hebt als je, bijvoorbeeld, in een Tiny House woont.

Kortom, als je het meeste uit jouw kledingcollectie wilt halen, kun je het beste langhoudende items kiezen die ook tijdloos, comfortabel, eindeloos te combineren zijn met je huidige kleding, en die geschikt zijn voor veel verschillende gelegenheden. Op deze manier creeër je een kledingcollectie die een lagere impact heeft op onze planeet, maar die ook veel fijner en nuttiger is om geweldige outfits mee te maken! Kleding met deze vijf eigenschappen worden zonder twijfel jouw nieuwe favorieten die je maar niet kunt laten liggen, ook al zijn ze al jaren oud.

Heb jij al kledingstukken die aan deze vijf eigenschappen voldoen? Denk jij ook dat deze erg belangrijk zijn om écht duurzaam te zijn? Laat het ons weten in de comments!