Wil jij een Duurzame Garderobe? Sla deze 4 stappen dan niet over!
Maak een lange termijn planning voor je duurzame garderobe
Zelfs als je al een goede basiskennis hebt over duurzaamheid en fast fashion over het algemeen kan weerstaan, is het alsnog niet altijd makkelijk om jouw duurzame garderobe ook echt op de lange termijn goed te houden: want ga je die ene jurk, broek of trui nou kopen of niet? En pfoe, er hangt toch wel een prijskaartje aan duurzame, hoge kwaliteit kleding… hoe kun je dat nou allemaal betalen? In deze blog lees je in vier stappen hoe je je garderobe voor de lange termijn kunt opbouwen, en hoe je je investeringen in key items goed kunt plannen: zo is het makkelijker om veel langer met je garderobe te doen, en raak je ook niet bijna failliet als je uiteindelijk toch gaat shoppen. Je bouwt bij wijze van een ‘lifetime wardrobe’ op, een kledingkast waar je beetje bij beetje in investeert zodat je er je hele leven plezier van kunt hebben. Een beetje zoals een huis kopen dus!
Stap 1: maak een eerlijke bucketlist
We hebben hem allemaal, en bij sommigen is hij een stuk langer dan bij anderen: de kleding bucketlist! Om er zeker van te zijn dat je ook op de lange termijn een duurzame garderobe behoudt, is het super belangrijk om een goed kritisch te kijken naar je bucketlist: wat heb je nou écht nodig, en wat niet? Hou ook altijd de essentials waar de kleding aan moet voldoen in je achterhoofd, dingen zoals comfort, of het geschikt is voor je werk, en of het te combineren is met wat je al hebt. Let op kleding die je nu direct echt nodig hebt, maar hou ook in de gaten welke kledingstukken bijna versleten zijn en op de middellange termijn moeten worden vervangen. Schrijf op het lijstje erbij over hoeveel tijd je deze echt moet vernieuwen, zodat je hier bij de volgende tip (het investeringsplan) rekening mee kunt houden.
Stap 2: Maandelijks investeringsplan
Nadat je bucketlist helemaal compleet is, gaan we eens kijken naar hoeveel je per maand zou kunnen en willen investeren: hoeveel van je maandelijkse inkomsten zou je opzij willen zetten voor je duurzame garderobe? Zorg ervoor dat je niet te krap komt te zitten met andere uitgaven, en probeer het in balans te houden met wat je moet gaan kopen: misschien zou je bijvoorbeeld 100 of 150 euro per maand opzij willen zetten. Schrijf dit op!
Lees hieronder verder


Gratis Ebook!
Haal nu het beste uit je kledingkast, en creëer de ultieme Capsule Wardrobe!



Stap 3: Maak een jaarplanning
Zo! Nu heb je een bucketlist, en een maandelijks budget om aan je garderobe te besteden. Deze twee zijn nodig voor de volgende stap, het opstellen van een jaarplanning: wanneer ga je wat van je bucketlist uitgeven, en hoeveel budget heb je daarvoor? Misschien heb je een budget van 100 euro per maand, en heb je een nieuwe winterjas van 200 euro nodig? Dan kun je dus twee maanden sparen inplannen voor die investering. Dit heeft twee voordelen: ten eerste kom je, door structureel je aankopen in te plannen, nooit geld tekort op het moment dat je het echt nodig hebt. Ten tweede neem je tijdens het sparen goed de tijd om het allerbeste item te kiezen, en nog eens te bedenken of je het echt genoeg gaat gebruiken. Zo ontwikkel je een heel bewuste en duurzame koopstrategie, en creeër je een een echte Lifetime Wardrobe!
Stap 4: Hou de Cost per Wear in beeld
Ten slotte kun je de Cost per wear (prijs per keer dragen) van elk item goed in de gaten houden, om er zeker van te zijn dat het zijn prijs waard is. Als je een heel dure winterjas wilt, maar die vervolgens gedurende 5-10 jaar elke winter draagt, is de cost per wear waarschijnlijk niet zo hoog. Een dure jurk voor een enkele bruiloft geeft daarentegen een erg hoge cost per wear: in dit geval kun je er beter voor kiezen om een jurk te huren of tweedehands te kopen. Zo haal je het maximale uit elk item, en verzeker je jezelf van een bomproof duurzame garderobe!