Wij zijn gestopt! De website blijft voorlopig online, maar de webshop is gesloten. Bedankt voor uw begrip!

Hoe bouw je een capsule wardrobe?

Een Capsule Wardrobe creëren: Complete Gids

Ben jij het ook zat om een enorme kledingkast te hebben, terwijl je alsnog niet weet wat je moet dragen? In deze blog helpen wij je een minimalistische capsule wardrobe te creëren, met alleen essentials! Het hebben van een relatief kleine kledingcollectie -oftewel een capsule wardrobe- is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer en makkelijker op te slaan (tot ziens enorme kledingkast, je hebt op eens veel meer ruimte in je huis!), en best of all: je zal nooit meer ‘s ochtends twijfelend voor de kledingkast staan, omdat je geen idee hebt wat je aan moet trekken. En bovendien: het maken van een capsule wardrobe geeft jouw kleding collectie niet alleen een upgrade, het is ook een erg effectieve manier op jouw persoonlijke stijl en voorkeuren te ontdekken. Dit zal je ontzettend helpen als je eens een keer iets nieuws moet kopen! Dus, wil jij nu ook aan de slag? Lees snel verder en creër jouw eigen capsule wardrobe!

1. Wat moet er in jouw capsule wardrobe zitten voor het dagelijks leven?

Om te beginnen, nog voordat je besluit wat je precies leuk vindt en wat niet, is het belangrijk om na te denken over wat je precies nodig hebt in het dagelijks leven. Want de de capsule wardrobe van een professionele sporter bevat natuurlijk niet dezelfde items als die van een makelaar. Dus, wat doe je eigenlijk elke dag? En welke kleding, schoenen en accesoires passen daarbij? Als je elke dag op een kantoor werkt waar je best formeel gekleed moet gaan, heb je namelijk waarschijnlijk wel een paar mooie pantalons en tops nodig. Maar als je in een koud gebied woont en je werkt altijd buiten, kun je waarschijnlijk wel een paar écht warme truien gebruiken. En wees ook niet bang om wat geld uit te geven aan deze items: je gebruikt ze ten slotte elke dag! Het is het beste om een paar kledingstukken van écht hoge kwaliteit te hebben die je jarenlang kunt gebruiken, dan dat je een hele hoop fast-fashion wegwerpkleding hebt, wat waarschijnlijk niet eens zo mooi past als tijdloze slow-fashion kleding. Oftewel; goed bepalen wat je van dag tot dag nodig hebt is een erg belangrijke eerste stap om een capsule wardrobe te maken voor jezelf.

Scroll naar beneden om verder te lezen

2.Welke kledingstukken zijn op dit moment je absolute favorieten?

Zo. Nadat je voor jezelf hebt bedacht wat je elke dag nodig hebt aan kleding, gaan we nu bekijken wat je nou eigenlijk mooi vindt. Want of je nou formele, informele, of welk type kleding dan ook nodig hebt in jouw levensstijl, je zal zien dat er in elke categorie een enorme keuze aan kleding is. En dat is precies waar jouw persoonlijke stijl en voorkeuren mee gaan tellen! Maar hoe bepaal je nou eigenlijk wat jouw stijl is; en wat je echt super mooi vindt? Want tegenwoordig is het natuurlijk héél makkelijk om mee te liften met welke trend er op dat moment ook maar is… En het zou zomaar kunnen dat je denkt dat die jurk of trui die je op dit moment niet uit je hoofd kan krijgen sowieso je nieuwe favoriet wordt, toch? Maarr wacht even: het zou namelijk ook zomaar kunnen dat je bent aangestoken door een slimme marketingtruc of virale trend. Daarom is het slim om, als je je échte favoriete stijl wilt ontdekken, eens even een goede blik te werpen op de kledingcollectie die je al hebt.

Er zijn namelijk waarschijnlijk best wel wat items die je maar een paar keer gedragen hebt, voordat je besloten had dat:

1. Je toch niet zo gek op ze was als je dacht toen je het kocht,
2. die trui eigenlijk toch wel heel erg kriebelt, of die schoenen toch pijn doen nadat je er een paar minuten op gelopen hebt.
3. 2. Je het wel echt heel leuk vindt, maar eigenlijk bijna nooit draagt omdat de gelegenheid er niet toe is (Hi mensen met 500 coctaikjurkjes, we weten hoe je je voelt!).

Dus, al deze aankopen waren niet echt succesvol, toch? Maar laten we nu eens kijken naar de kledingstukken die wél een schot in de roos waren. Denk aan die kleding die je maar blij́ft dragen, zelfs al is het al jaren oud: hou deze in je achterhoofd, want dit zijn je Favorieten. En dit zijn precies de items die je nu eens goed moet analyseren, dus probeer eens uit te vogelen waaróm je deze kleding zo geweldig vindt. Is het de kleur; de specifieke stijl, het ontwerp, zit het gewoon helemaal perfect, of is het precies wat je in je dagelijks leven nodig hebt? Bedenk voor elke Favoriet wat de reden is dat het een succesvolle aankoop was, en probeer een algemene rode draad in al deze redenen te vinden wanneer je door je Favorieten heen gaat. Misschien ontdek je wel dat je helemaal gek bent op gebreide jurkjes, omdat ze zo lekker zitten, mooi vallen en perfect zijn voor op kantoor! Of dat een bepaalde kleur blauw helemaal geweldig staat bij je ogen, je een lichaamstype hebt voor kokerrokken, et cetera. Schrijf nu de redenen op waarom je Favorieten zijn wat ze zijn, en hop: je hebt jouw persoonlijke stijl voor je neus liggen!

3.Ruim de Rommel Op

Vervolgens, nadat je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt 1) wat je elke dag nodig hebt, en 2) wat jouw persoonlijke stijl is, kan de kledingkastrevolutie beginnen! Leg elk kledingstuk dat je al maanden of jaren niet hebt gedragen apart, samen met kleding die je gewoon echt niet mooi vindt of om welke andere reden dan ook geen Favoriet is. Een paar tips om orde te krijgen in de chaos:

a. Als je twijfelt over een item, leg het dan even weg en verstop het voor jezelf voor een paar weken. Als je het na deze tijd echt niet mist, heb je het dus ook niet nodig.
b. Gooi geen kleding weg als deze nog prima is om te dragen, maar probeer het een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld door het te verkopen (via vinted.com ), weg te geven, of op zijn minst door het in een speciale kledingcontainer te doen. Op deze manier voorkom je dat ze op de vuilnisbelt terecht komen, en verleng je het leven van de kleding.

4. Vernieuw jouw capsule wardrobe op een duurzame manier

Zo, nu heb je dus een prachtige capsule wardrobe, vol met Favorieten. Dat is niet verkeerd, toch? Maar misschien zijn een paar van jouw favorieten een beetje versleten, of zijn ze niet van de allerbeste kwaliteit. Het zou ook zomaar kunnen dat je zoveel kleding hebt weggedaan dat je nu echt te weinig hebt om mee te leven. Maar geen zorgen: het is nu tijd om jouw minimalistische kledingcollectie op een duurzame manier te vernieuwen. Dit hoeft natuurlijk niet in één keer! Elke keer dat een van je Favorieten echt niet meer verder kan, ga je op jacht naar een vergelijkbaar item: maar dan van zo hoog mogelijke kwaliteit, en het liefst van een duurzaam merk. Wees niet bang om hier wat geld aan uit te geven: jouw echte Favorieten kunnen dan járenlang mee! En op de lange termijn is dat het geld helemaal waard. In andere woorden, goede kleding is een echte investering. Maar dat is nog niet alles: als je iets nieuws koopt dat je nog niet eerder had, houd dan altijd jouw persoonlijke stijl en je dagelijkse bezigheden in het achterhoofd: anders is het erg makkelijk om opnieuw het slachtoffer te worden van de enorme hoeveelheid advertenties en virale trends die je naar je hoofd geslingerd krijgt. Hou je vast aan je Favorieten, en je persoonlijke stijl.

Ten slotte, wanneer het kan, koop dan je nieuwe Favorieten bij een merk dat duurzaamheid en eerlijke productie hoog in het vaandel heeft staan. Op deze manier maak jij een significant verschil: niet alleen door je impact op de aarde te verkleinen, maar ook door uit te sluiten dat de mensen die betrokken zijn bij het maken van jouw kleding verkeerd behandeld worden. Weet je niet waar je duurzame kleding kunt vinden voor jouw capsule wardrobe? Neem een kijkje in onze collectie, want misschien vind je daar wel een nieuwe Favoriet!

Wat is jouw persoonlijke stijl? En hoe zou jij je capsule wardrobe creëren? Laat het ons weten in de comments!