Wij zijn gestopt! De website blijft voorlopig online, maar de webshop is gesloten. Bedankt voor uw begrip!

Koop Altijd Comfortabele Kleding Met Deze Tips

Op deze manier koop je nooit meer oncomfortabele kleding!

Wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat comfort een van de belangrijkste eigenschappen is van kleding. Maar goed, eerlijk gezegd wisten we dat al, toch? Zelfs als een sweater, jurk of broek er geweldig uit ziet, eindigt deze alsnog vaak achterin de kast als het gewoon niet lekker zit. Maar wat maakt een kledingstuk nou écht comfortabel, en is comfort voor iedereen hetzelfde? Hoe kun je nou eigenlijk zeker weten of iets comfortabel draagt voordat je het koopt? Lees er alles over in deze blog, en je zal zien dat je daarna niet zomaar onconfortabele kleding meer koopt!

Is het de goede maat?

Om te beginnen is het natuurlijk heel erg belangrijk dat je precies de goede maat koopt, wat betekent dat je je eigen maat goed moet leren kennen. Het kiezen van de juiste maat is echter lang niet zo makkelijk, aangezien elk merk een eigen systeem lijkt te hebben in het toepassen van maten (soms zijn er zelfs bij hetzelfde merk grote verschillen tussen maten). Daarom is het slim om, voordat je zelfs maar op jacht gaat naar een nieuw item, eerst jezelf even goed op te meten en je maten (bij schouders, borstomvang, middel, benen, etc) op te schrijven. Op deze manier leer je je eigen maten heel goed kennen, en zul je direct doorhebben wat je moet kiezen als je naar de maattabel van een kledingstuk online kijkt.

Warmteregulatie

Naast het vinden van de goede maat, is het ook belangrijk om de warmteregulatie van bepaalde vezels in de stof in de gaten te houden.. Veel vezels, met name de synthetische varianten zoals polyester, rayon of nylon, zijn nou niet bepaald ademend (logisch, als je bedenkt dat het eigenlijk plastic is). Dit betekent dat je snel gaat zweten, en oververhit kan raken op warmere dagen of als je in beweging komt. Het is dus veel beter om voor natuurlijkere materialen te gaan, zoals katoen, linnen, hennep, of Tencel Lyocell, aangezien deze vezels vocht- en- warmteregulerende eigenschappen hebben: ze houden je koel in de zomer, en relatief warm in de winter.

Lees hieronder verder!

Het Type Stof Kiezen

Naast de bovengenoemde vezels, zijn er ook talloze verschillende afwerkingen die de stof bepaalde eigenschappen geven, die interessant zijn om in het achterhoofd te houden. De stofsoorten zijn onder te verdelen in twee categorieën: geweven stoffen, en gebreide stoffen. Geweven stoffen worden meestal gebruikt voor de meer formele kleding. Deze stoffen hebben vaak een wat luxere look, zijn zacht om aan te raken, maar zijn niet rekbaar. Blouses, pantalons en wikkeljurken zijn vaak van geweven stof gemaakt. Dus als je houdt van dat glade, blouse-achtige gevoel op je huid, dan zou je zeker voor geweven stoffen moeten gaan!

De gebreide stoffen worden meestal gebruikt voor meer informele kleding. Sweaters, t-shirts en lange vesten worden normaal gesproken gemaakt met deze zachte, rekbare stoffen. Er zijn echter ontelbare soorten gebreide stoffen; van hele dunne t-shirt achtige stoffen, tot dikke, duidelijk gebreide truien. Dus als je voor gebreide stoffen gaat, is het altijd goed om de stof even een tijdje op de huid te dragen, zodat je goed kunt voelen of de stof goed bij je past. Sommige stoffen kunnen wat jeukerig zijn, dus let daar goed op voor je iets koopt.

Bewegingsvrijheid

Ten slotte is ook bewegingsvrijheid essentieel voor comfort. Zeker als je de bovengenoemde, minder rekbare geweven stoffen draagt, komt wat extra ruimte bij de bewegende delen van je lichaam altijd goed van pas. Je kent namelijk vast het gevoel wel van het dragen van een aangesloten blouse waarin je niet eens echt je armen goed kunt bewegen… dus dat is zeker belangrijk om in de gaten te houden! Met name de schouders, knieën, knieholtes, en rondom de middel (voor jurken en jumpsuits), zouden je genoeg ruimte moeten geven om te bewegen, te zitten, je armen omhoog te doen, en om iets te eten, zonder het gevoel dat je niet kunt ademen.

Zo, nu weet je genoeg om voortaan alleen nog maar comfortabele kleding aan te schaffen! Is er iets dat jij normaal gesproken doet om zeker te weten dat een item echt comfortabel is? Laat het ons weten in de comments!