Wij zijn gestopt! De website blijft voorlopig online, maar de webshop is gesloten. Bedankt voor uw begrip!

Kledingkast opruimen? Volg deze 6 stappen nog voordat je begint!

Ruim je kledingkast slimmer op

De reis naar de perfecte, opgeruimde garderobe begint met een kritisch kijkje in jouw kast. Misschien heb je een gigantische inloopkast, of heb je het bij een bescheiden tweedeurs gehouden. Hoe dan ook, het is tijd om deze eens even goed uit te mesten, maar we raden aan dat je eerst de volgende 6 stappen volgt om meer inzicht te krijgen in jouw kledingkeuzes: dit zorgt ervoor dat je kast ook ná de detox netjes en opgeruimd blijft, en dat opruimen voor altijd makkelijker wordt. Daarom gaan we in deze blog eens goed kijken naar wat er nou eigenlijk in jouw kast zit, en krijg je in 6 stappen meer inzicht in jouw kledingkast!

1. Haal alles (letterlijk) uit de kast!

Haal alles (ja, alles!) uit jouw kast, en leg het op een overzichtelijke plek. Als je alles of een deel in je kast laat zitten, verlies je snel het overzicht en kun je kleding missen of vergeten. Door alles overzichtelijk neer te leggen, bijvoorbeeld op de grond of het bed, heb je een beter beeld van wat je nou eigenlijk in huis hebt. Is dit al een hele hoop werk? Dan zou het heel goed kunnen dat je een stuk meer kleding hebt dan je eigenlijk draagt, en dan is het nog belangrijker om dit eens goed aan te pakken. Het is de moeite dus helemaal waard!

2. Eerste verdeling van je garderobe

Probeer nu, zonder na te denken, al je kleding te verdelen onder 1) wat je het afgelopen jaar regelmatig gedragen hebt, en 2) wat je maar weinig of niet hebt gebruikt. Probeer niet te twijfelen, of te denken ‘oh, maar als ik afval/aankom/dat ene feest hebt ga ik dit wel dragen’. Nee, hou het nog even echt bij wat er het afgelopen jaar daadwerkelijk gebruikt is. Zo blijf je nuchter en loop je niet vast in twijfels.

Lees hieronder verder

Gratis Ebook!

Haal nu het beste uit je kledingkast, en creëer de ultieme Capsule Wardrobe!

3. Analyse Niet Gedragen Kleding

Alles verdeeld? Super! Neem nu uitgebreid de stapel niet gedragen kleding onder de loep. Schrijf op waarom je deze kleding niet hebt gedragen. Heb je een aantal truien die je nooit draagt? Komt dat omdat ze jeuken of de kleur niet mooi staat? Schrijf het op! Die ene spijkerbroek zakt altijd af? Schrijf het op! Zo krijg je een mooi overzicht van redenen waarom deze kleding altijd maar in de kast blijft liggen. Ook redenen als ‘dit is een galajurk, die draag ik nooit’ gelden, dus schrijf ook die op.

4. Analyse Gedragen Kleding

Nadat je alle ongedragen kleding hebt geanalyseerd en de redenen hebt opgeschreven (wat een werk, he?), is het nu tijd voor de gedragen kleding. Hier gaan we hetzelfde mee doen: stuk voor stuk lopen we de kleding na, en schrijven we op waarom we het nou eigenlijk zo graag dragen. Draag je die ene top zo vaak omdat hij zo heerlijk zit, en overal mee gecombineerd kan worden? Schrijf het op! Is die ene pantalon perfect geschikt voor een lange werkdag? Schrijf het op! Tip: kijk ook goed naar de labels in de kleding, want dan kom je te weten welke stoffen je fijn vindt, en welke maat je vaak hebt. Zo loop je al je favorieten na, en krijg je een diep inzicht in wat de oorzaak achter het succes van deze stuks zijn. Vaak heb je in deze fase al heel wat interessante ontdekkingen, zo kun je bijvoorbeeld uitvinden dat je gek bent op high waist broeken, of dat Tencel een heerlijk stofje is voor blouses. Altijd goed om te weten!

5. Patronen Zoeken

Zo, de grootste stap zit erop! Nu is het tijd om naar terugkomende redenen te zoeken, in zowel de lijst redenen van de ongedragen kleding, als die van de favorieten. Misschien zie je dat de felle printjes blijven liggen, en je toch de neutrale kleuren vaak pakt. Of je blijft maar vesten kopen, terwijl je veel liever sweaters draagt. Kortom: zoek naar patronen in je kledingkeuzes, en waar die niet overeenkomen met je koopgedrag. Zo begin je jezelf echt duidelijk te maken waar die 80% ongedragen kleding vandaan komt.

6. Maak een reminder voor jezelf

Goed, nu je tot deze inzichten gekomen bent, is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze vers in je hoofd blijven hangen. Op deze manier is het veel makkelijker om je kast op te ruimen,  of (nog belangrijker) te kunnen beslissen of je iets moet kopen of niet wanneer je in de winkel staat! Maak een documentje met je belangrijkste redenen om kleding wel of niet te dragen, en welke patronen of valkuilen je lijkt te hebben in je koopgedrag.

Door meer inzicht in je kledingkast te krijgen wordt het opruimen voortaan altijd makkelijker. Bovendien zal je met meer inzicht in je kast ook veel minder snel miskopen doen! Hoe weet jij wat voor kledingstukken jouw absolute favorieten zijn?