Wij zijn gestopt! De website blijft voorlopig online, maar de webshop is gesloten. Bedankt voor uw begrip!

Over Ons

Ons Verhaal

Hey, wat leuk om je hier te zien! Ik ben Linda, een jonge onderneemster met een missie om de wereld te verduurzamen. Ik heb Internationale Ontwikkelingsstudies en Sustainable Business and Innovation gestudeerd, en probeer nu de kennis over duurzaam en ethisch ondernemen die ik daar heb opgedaan in de praktijk te brengen. Ik wilde deze know-how combineren met iets waar ik al mijn hele leven gek op ben: mooie kleding. Vandaar dat ik het duurzame en ethisch verantwoorde merk dat jij nu leert kennen heb opgezet.

Ik ben niet de enige ondernemer in de familie. Daarom heeft Peponi een aantal zusterbedrijven, zoals een innovatief bedrijf dat futuristische windmolens ontwerpt (Nedpower Green Energy), een Macadamiaplantage in Mozambique (G&F) en een fabriek die drinkwater produceert voor het armste deel van de bevolking in Kenia (DWL).

Maar waarom dan de naam ‘Peponi’? Peponi betekent ‘paradijs’ in Swahili, een taal die vaak gesproken wordt in onze waterfabriek in Kenia. Dit merk heet Peponi omdat ik geloof dat een paradijs – een duurzame wereld waarin we van écht mooie & ethisch verantwoorde kleding kunnen genieten – echt wel mogelijk is,  zolang we allemaal maar oog blijven houden voor de impact die we hebben; of we nou aan het ondernemen zijn, of aan het shoppen.

Kijk eens rond op onze webshop, ik hoop dat je net zo enthousiast bent als ik!

Missie & Visie

Wij willen ervoor zorgen dat jij het maximale uit je kledingkast kan halen. We geloven in kleinere kledingkasten met meer favoriete items, minder miskopen, duurzamere kleding, een tijdloze stijl, en heel veel comfort.  

We willen daarom dus de impact van de kledingindustrie significant verlagen, door duurzame fashionistas te laten zien dat ze maar een kleine kledingkast -met alleen favoriete items- nodig hebben om een geweldige stijl te creëren.

Duurzame & Eerlijke Productie

Productieproces Tencel

De Eucalyptusboom

De eucalyptusboom is een grote, snelgroeiende boom die weinig tot geen pesticiden nodig heeft, en normaal gesproken groeit en leeft van regenwater. Eucalyptus komt oorspronkelijk uit Australië, maar kan nu ook overal in Europa gevonden worden. Deze boom heeft geen bodem van hoge kwaliteit nodig om te groeien, en kan dus ook worden geplant op grond die niet geschikt is voor het verbouwen van voedsel. Aangezien de bomen erg groot zijn, kan er natuurlijk per vierkante meter veel meer grondstof voor textiel worden gewonnen dan bijvoorbeeld bij katoen. Oftewel; een erg duurzame boom! In short, a very sustainable tree!

Wanneer op een verantwoordelijke manier geplant en gewonnen behoren eucalyptusbomen tot de beste grondstoffen voor duurzame fashion. Wat wel belangrijk is om op te letten is dat er door het planten van deze bomen geen natuurlijke ecosystemen worden aangetast. Daarom is Lenzing -het bedrijf dat Tencel maakt – heel erg streng in het controleren van het bosbeheer.

Het Duurzaam Bosbeheer Principe van Lenzing

Zelfs al is de boom nog zo duurzaam, het is essentieel om de eucalyptusbossen duurzaam te beheren zodat de negatieve impact minimaal is. Wij gebruiken enkel en alleen Tencel geproduceerd door Lenzing aangezien dit bedrijf erg strict is in het bosbeheer: al het hout dat gekapt wordt moet van hen opnieuw geplant worden, zodat er een gebalanceerd systeem ontstaat waarin ontbossing geen optie is.  In Oostenrijk, waar Lenzing haar fabrieken heeft en veel bossen beheert, groeit het percentage bos zelfs!

Daarnaast gebruikt dit bedrijf elke gram van het hout dat het kapt: ook het hout van lagere kwaliteit, dat bijvoorbeeld niet voldoet voor meubels, is perfect voor de productie van de luxe stof Tencel. Dit betekent dat er minder gekapt hoeft te worden, en dat er geen natuurlijk afval achterblijft.  

Lokale Productieketen

Meer dan de helft van het hout komt uit Lenzing’s eigen plantages in Oostenrijk,en een ander aanzienlijk deel komt ook uit Europa. Aangezien de bossen dichtbij de fabrieken liggen, is de impact van het transport een stuk lager dan wanneer het hout de hele wereld over moest.

Certificatie

Meer dan 99% van het hout dat is gebruikt voor Tencel is EFC of PEFC gecertificeerd: dit zijn de meest strenge standaarden voor het beheer van bossen en het gebruik van hout. Het overige deel van het hout wordt jaarlijks door Lenzing zelf gecontroleerd met dezelfde stricte criteria. De houtleveranciers voldoen dus niet alleen aan een hoge duurzaamheidsstandaard, want de sociale omstandigheden worden in deze certificering ook in acht genomen. 

Watergebruik

Na het duurzaam verkrijgen van het hout, kan het omgezet worden in zachte Tencelvezels. Dit proces vindt plaats in de fabrieken van Lenzing.  Hun innovatieve, prijswinnende productieproces gebruikt maar liefst drie keer minder water dan de productie van vergelijkbare stoffen zoals viscose. Het water dat is gebruikt voor dit proces wordt zoveel mogelijk hergebruikt.  Het bedrijf Lenzing zelf zegt dat, zodra de productie van hun Tencel Lyocell omhoog ging, hun totale waterverbruik juist een flinke duik nam. 

Circulair Chemisch Proces

Naast water gebruikt Lenzing ook het organische oplosmiddel genaamd NMMO om het hout te transformeren tot vezels. Dit oplosmiddel is niet schadelijk voor de natuur. Alsnog wordt in het productieproces meer dan 99% van dit oplosmiddel teruggewonnen en hergebruikt. Daarom is het productieproces van Tencel bijna circulair! Daarnaast wordt bijna 90% van het oplosmiddel lokaal geproduceerd, wat betekent dat Lenzing haar leveranciers goed kent en regelmatig controleert.

Prijswinnende Innovatie

In 2002 kreeg Lenzing de European Technology Award for Sustainable Development. Sinds toen hebben zowel de stof Tencel Lyocell en Lenzing als bedrijf meerdere prijzen gewonnen, hebben ze de hoogste ranking in meerdere duurzaamheidsstandaarden, en worden  gezien als echte voorlopers in duurzaamheid. Wil je meer weten over dit bedrijf en de stoffen die ze maken?  Lees hier meer !

Productieproces GOTS Certified Biologisch Katoen

Biologisch Katoen Uit Turkije

Wij gebruiken GOTS-gecertificeerd, biologisch katoen voor onze gehele eerste wintercollectie. Deze stoffen zijn gemaakt van de beste Turkse katoenvezels. Turkije staat bekend om haar katoenproductie, en is met name geroemd voor de hoge kwaliteit. Dit is te merken als je de stof vast hebt: de heerlijk zachte en soepele vezel is niet te vergelijken met normaal katoen! Het fijne aan deze stof is dat het nooit Europa verlaten heeft tijdens het productieproces, en het dus echt lokaal geproduceerd is, van vezel tot eindproduct.  

Volledige GOTS Certificatie

Alle katoen is volledig GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd: van allereerste vezel, tot de uiteindelijke stof. Een GOTS certificatie houdt in dat er door een derde partij (dus niet de producent of de klant, maar een onafhankelijke organisatie) uitgebreid controleert op hoge standaarden wat betreft biologische én ethische productie. Dit zorgt ervoor dat GOTS gecertificeerde stoffen per definitie veel duurzamer en eerlijker geproduceerd zijn dan conventionele stoffen. Het biologisch maken van de katoenproductie zelf heeft al een enorme positieve impact, vanwege veel minder watergebruik, het verbod op chemicaliën en de daarom verbeterde werkomstandigheden, en het verbod op het gebruik van GMO’s (zie onder). Echter zorgt deze certificatie voor nog veel meer! Wat vaak wordt vergeten is dat bijvoorbeeld ook het verfproces vaak een enorme impact kan hebben. Aangezien ook deze stap streng wordt gecontroleerd door GOTS, worden ook hier veel stappen gezet, van minder watergebruik tot het verbod op schadelijke chemicaliën. Zo wordt dus in élke stap van het productieproces de hoogste standaard nageleefd, en kan de duurzaamheid van deze stof worden gegarandeerd!

Watergebruik

GOTS gecertificeerde katoenproductie heeft gemiddeld 71% minder water nodig dan conventionele productie. Het overgrote deel van het gebruikte water is regenwater, wat voor een natuurlijke irrigatie zorgt. 

Werkomstandigheden

Omdat er geen pesticiden worden gebruikt in de biologische katoenteelt zijn de werkomstandigheden ook vele malen beter. Waar katoenboeren (én hun omgeving) normaal gesproken veel in aanraking komen met schadelijke pesticiden, worden er in dit geval enkel biologische en natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit is veel gezonder voor de mensen in deze industrie, en hun directe omgeving!

Geen Gebruik GMOs

In de GOTS katoenteelt worden geen genetisch gemodificeerde zaden (GMOs) gebruikt. 

Ethische Werkwijze

Made In Holland

Onze gehele collectie is gemaakt in Holland. Zo weten we zeker dat al onze kleding voldoet aan hoge ethische en kwalitatieve standaarden. Onze leverancier is het laatste bedrijf dat 100% van haar productie in Nederland heeft. Dit familiebedrijf heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het maken van kleding, en weten daarom alles over stoffen, slim ontwerpen, het maken van verschillende maten, en nog veel meer.  Daarom is onze kleding niet alleen heel duurzam, maar ook ethisch verantwoord, lokaal geproduceerd, en van hoge kwaliteit. 

Voorraad en Verzending

Aangezien het overgrote deel van onze productieketen in ons eigen favoriete kikkerlandje plaatsvindt, kunnen wij snel schakelen met onze voorraad. We starten altijd met kleine hoeveelheden als we een nieuwe collectie lanceren, zodat we overproductie kunnen voorkomen en ons snel kunnen aanpassen aan  onze klanten. We kunnen natuurlijk altijd snel meer bestellen als een bepaald item erg populair is! Als je in Nederland besteld wordt je kleding gratis bezorgd, en wordt dezelfde dag nog verzonden. Al onze verzendingen worden met tracking verstuurd, zodat je altijd weet waar je bestelling is. 

Een Eerlijke Prijs

Duurzame kleding moet voor iedereen te betalen zijn. Daarom doen we hard ons best om onze prijzen eerlijk te houden; zowel voor degene die het maakt, als voor degene die het koopt. Zo kunnen we iedereen die aan onze collectie werkt een goed salaris garanderen, terwijl we onze items ook toegankelijk maken voor diegene die geen duizenden euro’s wil of kan uitgeven. We houden daarom de marge zo laag mogelijk: we berekenen onze prijzen door de productiekosten op te tellen bij de verzendkosten, het onderhouden van de voorraad, marketing, administratie en salarissen. 

Einde Gebruik

The Tencel Lyocell fabric we use for every single item is 100% biodegradable. Yet, this does not mean at all the clothing reaches its end of life soon; on the contrary! Tencel is a stronger, more durable fabric than for example cotton, and therefore can last very long. Still, when your item cannot be used anymore, it is easy to take care of the garment: the fabric is compostable, and Lenzing is working on recycling the fabric.